Taklist monteras enkelt

taklist​​List sätts i slutfasen av renovering eller byggnation, och ordningen är oftast: taklist, foder och till slut sockel. Obehandlad list fästs, fordras, och målas. Fabriksmålad list gör arbetet snabbare, men då brukar man inte måla över mjukfogar och skarvar. Vid professionell användning betyder detta att du inte behöver ta in målare efter montering av list

Förvara list inomhus minst ett dygn innan montering, så att den anpassas till rumstemperatur. På så sätt minskar spänningen i träet, vilket förenklar användningen.

Två vanliga stilar på list är slät och allmogeprofil. De ger olika karaktär och fås både obehandlade och fabriksmålade.

Taklist bör skyddas med klarlack

Obehandlad list bör alltid skyddas med klarlack eller lackfärg. Försegla eventuella kvistar med shellack innan täckmålning, annars kan kvisten blöda igenom med gula ringar på färgytan som följd. Täckmåla lister med snickerifärg och använd två lager lackfärg. Om du vill behålla känslan av trä, behandlar du listen med två lager panellack.

För att undvika att listen spricker kan du borra. Du kan också slå spikens spets trubbig och bita av den med tång. Då skärs träfibrerna av istället för att klippas.

Infästning i murad vägg eller stålregel görs bäst med hjälp av stjärnskruv med försänkt koniskt huvud. Du kan också använda lim och en kombination av skruv och lim och plugga i murad vägg för att få bra fäste för skruven. Detta ger bättre stabilitet, och en hållbar lösning som inte syns för mycket.

Om du vill undvika spik och skruvmärken kan du använda dig av konstruktionslim. Detta gör att du inte behöver pressa ut luft mellan taklist och vägg, och allt är mycket snabbare på plats, och det är mindre finlir iblandat.